Blog

Fachowo o dietetyce

REDUKCJA-FOTO.jpg

Racjonalne podejście do diety redukcyjnej

  • Lidia Szczepańska
  • Żywienie

Dietą redukcyjną nazywamy dietę, w której kaloryczność dziennego planu żywieniowego jest niższa, o co najmniej 500 kcal, od całkowitej przemiany materii. Natomiast Terminem całkowita przemiana materii (CPM) określamy całodobowe wydatki energetyczne człowieka związane z jego normalnym funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową

Celem diety redukcyjnej jest zmniejszenie masy ciała, u osób z nadwagą lub otyłością, do poziomu należnej masy ciała. Warto podkreślić, że istotne jest tutaj nie tylko założenie samej redukcji, ale także jak najdłuższe utrzymanie osiągniętych efektów.

Tagi: Dieta

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
IMG-1133.jpg

Od jakiegoś czasu popularność zyskała dieta potocznie nazywana „IF” (ang. Intermittent fasting). Jakie są jej założenia, czy zamiast dieta powinniśmy używać określenia styl odżywiania i jakie skutki niesie za sobą jej stosowanie?.

Założenia na których opiera się Intermitten fasting są odmienne od większości rekomendowanych planów żywieniowych. Jaka jest podstawowa różnica? Jak sama nazwa wskazuję, ten styl żywienia składa się w większości z krótszych lub dłuższych przerw w jedzeniu, nazywanych „okresowym postem”. Posiłki spożywa się wyłącznie w trakcie tzw. okna żywieniowego).

Tagi: Dieta Intermittent fasting Spadek wagi Układ hormonalny

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
konsultacja.jpg

Konsultacja dietetyczna

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Planując wizytę w gabinecie dietetycznym często zastanawiamy się czego możemy oczekiwać od dietetyka i w jakim zakresie możemy liczyć na jego wsparcie. Już samo uświadomienie sobie potrzeby zmiany i podjęcie decyzji o zweryfikowaniu dotychczasowych nawyków żywieniowych powinniśmy traktować jako mały sukces. Jest to nasz pierwszy krok na drodze do osiągnięcia zamierzonego celu.

Tagi: Dieta

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
odchudzanie.png

Zabiegi wyszczuplające: temat ich stosowania i wyboru rodzaju cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Często zabiegi wyszczuplające stosowane są równolegle z dietą redukcyjną. Zdarza się jednak, że zabiegi wyszczuplające stanowią swego rodzaju „drogę na skróty” i wybiera się je zamiast prawidłowo zbilansowanego planu żywieniowego, pozwalającego na bezpieczne dla zdrowia i stopniowe zmniejszanie poziomu tkanki tłuszczowej.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
Insulinoopornosc.jpg

Insulinooporność

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Insulinooporność jest to zaburzenie, w którym występuje zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Zjawisko insulinooporności ma podłoże genetyczne, fenotypowe oraz środowiskowe.

Uważa się, że insulinooporność jest jedną z przyczyn zespołu metabolicznego (zespół wzajemnie powiązanych czynników wpływających na istotny wzrost ryzyka rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 wraz z ich powikłaniami naczyniowymi).

Tagi: Insuliooporność Cukrzyca Nadciśnienie Choroby Metabolizm

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU. CELEM TYM ZAWSZE POWINNO BYĆ ZDROWIE