SPEKTRUM ŻYWIENIA
Psychodietetyk i dietetyk kliniczny
SPEKTRUM ŻYWIENIA
Psychodietetyk i dietetyk kliniczny

Lidia Szczepańska

Psychoterapia zaburzeń odżywiania

Psychodietetyka, Terapia żywieniowa i Edukacja Żywieniowa

Na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz jego dobre samopoczucie wpływa wiele czynników, mi.in. sposób odżywiania, czy codzienne postawy i zachowania żywieniowe. Jedzenie jest jedną z potrzeb egzystencjalnych, zapewnia przeżycie i dostarcza energii. Spełnia także wiele innych funkcji np. buduje więzi społeczne, zapewnia poczucie bezpieczeństwa, bywa sposobem na regulowanie emocji i nagradzanie się. Jedząc zaspokajamy nie tylko potrzeby fizjologiczne, ale także psychologiczne. 

Jeżeli zależy nam na wprowadzeniu szeroko pojętego zdrowego stylu życia warto pamiętać, że jego istotną częścią są prawidłowe relacje z jedzeniem. Ważna jest nie tylko urozmaicona dieta, ale także sposób w jaki myślimy o jedzeniu i znaczenie jakie mu przypisujemy. Nie należy też zapominać o umiejętności zarządzania emocjami i dbania o własne zasoby psychoenergetyczne, szczególnie w sytuacjach kryzysowych. Każdemu z nas zdarzają się momenty, kiedy wysoko smakowity posiłek pomaga w przetrwaniu stresu. Problem pojawia się kiedy zaczynamy traktować jedzenie jako sposób na radzenie sobie z życiowymi trudnościami lub wypełnienie wolnego czasu. W takich sytuacjach warto zasięgnąć pomocy psychodietetyka lub psychoterapeuty.

Termin „dieta” przez większość osób kojarzony jest z konkretnym planem dietetycznym, zazwyczaj mającym na celu redukcję masy ciała. Dlatego też dietę często postrzegamy również w kontekście eliminacji, ograniczeń i wyrzeczeń. Jednak „dieta” oznacza zwyczajowy sposób odżywiania się. Przede wszystkim, z punktu widzenia dietetyki prawidłowy sposób odżywiania powinien bazować na Piramidzie Zdrowego Żywienia rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Osoby zdrowe w wyborze diety powinny kierować się rozsądkiem, a w razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultować się z dietetykiem. Natomiast w przypadku osób borykających się z konkretnymi dolegliwościami lub chorobami opieka dietetyczna jest istotnym elementem procesu leczenia.

Dieta nie powinna być tylko chwilową zmianą sposobu żywienia ukierunkowaną na doraźny cel.
Dieta to profesjonalnie przygotowany plan żywieniowy, który jest nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia, a w przypadku choroby dodatkowo jest istotnym czynnikiem wspomagającym powrót do zdrowia.

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU.

W praktyce zawodowej zajmuję się przede wszystkim pracą z pacjentami chorującymi na zaburzenia odżywiania: anoreksja, bulimia, jedzenie kompulsywne, otyłość.