Konsultacje dietetyczne

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe, a także zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.
Przygotowywanie indywidualnych, zbilansowanych planów żywieniowych dostosowanych do stanu zdrowia, wieku i płci oraz szeroko pojęta edukacja żywieniowa.

Pierwsza wizyta

Podczas pierwszej wizyty przeprowadzany jest szczegółowy wywiad dietetyczny uwzględniający stan zdrowia, przyjmowane środki farmakologiczne, alergie i nietolerancje pokarmowe, dotychczasowe nawyki i preferencje żywieniowe oraz wyniki badań laboratoryjnych i analizy składu ciała wykonanej w trakcie pierwszej wizyty.

Przed pierwszą wizytą proszę o pobranie dzienniczka żywienia i wypełnienie go według wskazówek. Wypełniony formularz należy wziąć ze sobą lub przesłać mailem.

Na podstawie powyższych informacji przygotowywany jest indywidualny plan żywieniowy obejmujący dietę wraz z zaleceniami, listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych, propozycje przepisów oraz sugerowaną metodę obróbki potraw.

Plan żywieniowy jest przesyłany Pacjentowi drogą mailową w ciągu 4 dni od daty wizyty i po uregulowaniu płatności. Płatności za konsultację proszę dokonywać gotówką w dniu wizyty. Płatności za przygotowanie planu żywieniowego z zaleceniami proszę dokonywać gotówką w dniu wizyty lub przelewem na konto: 95 1020 4900 0000 8502 3116 9002 (PKO BP)

Proszę o zabranie ze sobą aktualnych wyników badań laboratoryjnych krwi (sprzed ostatnich 3 miesięcy):

  • morfologia
  • glukoza na czczo
  • cholesterol całkowity
  • cholesterol frakcja HDL
  • cholesterol frakcja LDL
  • triglicerydy
  • hormon tyreotropowy (TSH)

Zalecenia

  • w trakcie doby poprzedzającej wizytę nie należy spożywać alkoholu i wykonywać ćwiczeń fizycznych o wysokiej intensywności
  • przez ostatnie 12 godzin przed wizytą nie należy pić napojów zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyzujące)
  • najpóźniej 3 godziny przed wizytą zjeść lekki posiłek
  • zalecany jest lekki i luźny strój
  • przed badaniem należy oddać mocz i wypróżnić się
  • badanie wykonuje się na boso

Przeciwwskazania:

  • ciąża
  • rozrusznik serca
  • endoproteza

Badania nie wykonuje się w trakcie miesiączki

Kolejne wizyty:

Podczas kolejnych wizyt omawiane są efekty wdrażanego planu żywieniowego, które ocenia się na podstawie analizy składu ciała, kontroli parametrów oraz osobistych obserwacji Pacjenta. W zależności od potrzeb plan żywieniowy jest modyfikowany lub rozszerzany.

Na każdym etapie stosowania diety Pacjent może liczyć na wskazówki oraz edukację żywieniową. Wizyty mają służyć nie tylko monitorowaniu efektów diety, mają także pomagać w poprawie nawyków żywieniowych, poszerzaniu wiedzy na temat wpływu diety na zdrowie oraz ułatwiać poznawanie zasad właściwego komponowania i przygotowywania posiłków.

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU. CELEM TYM ZAWSZE POWINNO BYĆ ZDROWIE