Lidia Szczepańska

Profilaktyka, Dietoterapia i Edukacja Żywieniowa

Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka, na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, oraz studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Poznaniu. Jestem członkiem Towarzystwa Psychodietetyki. Specjalizuję się w dietetyce klinicznej. Nauka o żywieniu jest moją pasją a także narzędziem w pracy, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie zbilansowanej diety.

W sposób szczególny interesują mnie zagadnienia dotyczące zespołu metabolicznego, zaburzenia gospodarki węglowodanowej, zaburzenia odżywiania o podłożu emocjonalnym, a także dieta sprzyjająca długowieczności. Współpracuję również z Wielkopolskim Centrum Zaburzeń Jedzenia w ramach opieki dietetycznej i dietoterapii osób borykających się z problemem zaburzeń odżywiania

Do każdego Pacjenta staram się podchodzić indywidualnie. Podczas spotkania zapoznaję się ze stanem zdrowia, wynikami badań, rytmem dnia, a także oczekiwaniami Pacjenta. Stanowi to punkt wyjścia do skomponowania optymalnego i w pełni zbilansowanego planu żywieniowego. Uważam, że nieodłącznymi elementami opieki dietetycznej są edukacja żywieniowa i odpowiednia motywacja, dlatego wspieram swoich Pacjentów w osiągnięciu wyznaczonego celu na poszczególnych etapach stosowania diety.

Prawidłowa dieta to nie tylko chwilowa zmiana sposobu żywienia. Odpowiednio skomponowany plan żywieniowy sprzyja poprawie stanu zdrowia i samopoczucia. Pojawienie się pierwszych pozytywnych zmian w samopoczuciu motywuje do dokonywania właściwych wyborów żywieniowych w dalszej przyszłości. Dzięki właściwe dobranej i zbilansowanej diecie kształtujemy zdrowe nawyki, które prowadzą do korzystnych i trwałych zmian w stylu życia.

Stosowanie właściwego planu żywieniowego nie musi opierać się na posiłkach wymagających wielogodzinnego pobytu w kuchni. Moim Pacjentom proponuję jadłospisy zawierające dania pełnowartościowe, smaczne ale jednocześnie proste w przygotowaniu.

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU. CELEM TYM ZAWSZE POWINNO BYĆ ZDROWIE