Stosując ograniczenia żywieniowe w celu zmniejszenia masy ciała do wartości prawidłowych, często kierujemy się przede wszystkim szybkim i
Czytaj więcej
Stosując ograniczenia żywieniowe w celu zmniejszenia masy ciała do wartości prawidłowych, często kierujemy się przede wszystkim szybkim i
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania z napadami objadania są zaliczane do jednych z częściej występujących zaburzeń odżywiania. Ich pojawienie się jest
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania (eating disorder, ED) to nieprawidłowe zachowania żywieniowe charakteryzujące się zaabsorbowaniem masą ciała i kształtem sylwetki, skrajnymi
Czytaj więcej
Podstawową rolą jedzenia jest utrzymanie życia i procesów biologicznych które zachodzą w organizmie człowieka. Jedzenie spełnia jednak wiele
Czytaj więcej
Terminem zaburzenia odżywiania określa się nieprawidłowe zachowania związane z jedzeniem, a także zachowania koncentrujące się za bardzo na
Czytaj więcej
Odchudzanie – definicja
Odchudzanie to proces polegający na redukcji zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. Warto podkreślić, że celem odchudzania
Czytaj więcej
Słodki smak powszechnie kojarzony jest z przyjemnością, odprężeniem,relaksem, a w niektórych przypadkach także z nagrodą. Często słodkie wyrobycharakteryzują
Czytaj więcej
Stan zdrowia i samopoczucia człowieka w sposób bezpośredni zależy od tego jak wygląda jego dieta pod względem ilościowym
Czytaj więcej
Czekolady, praliny, ciasta, ciastka, desery, kremy czy lody stanowią dla nas źródło przyjemności. Czasem jednak bywają obwiniane za
Czytaj więcej
Sposób odżywiania, a przede wszystkim substancje zawarte w pokarmach, które spożywamy na co dzień mają wpływ nie tylko
Czytaj więcej
Głód, sytość i mediatory
Głód jest stanem organizmu spowodowanym całkowitym lub częściowym pozbawieniem go pożywienia i odzwierciedla ogólną potrzebę
Czytaj więcej
Myśląc o planie żywieniowym w sposób niemalże automatyczny przychodzą nam na myśl restrykcje żywieniowe i zestaw nakazów oraz
Czytaj więcej
Nawykiem nazywamy zautomatyzowaną czynność nabywaną w wyniku ćwiczenia, najczęściej jest to powtarzanie. Nawyk zwykle jest związany z aktywnością
Czytaj więcej
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem ściśle związanym z gospodarką węglowodanową i tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu
Czytaj więcej
Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Jestem absolwentką Studium Analizy Transakcyjnej, a obecnie kontynuuję naukę w Szkole Psychoterapii w nurcie Analizy Transakcyjnej. Należę do Towarzystwa Psychodietetyki.
Zobacz więcej…