Blog

Fachowo o dietetyce

zdrowe-jedzenie.jpg

Insulinooporność - zalecenia dietetyczne

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Insulinooporność jest zaburzeniem  metabolicznym charakteryzującym się stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie poziom glikemii może ulec zaburzeniu. Stan ten powinien być korygowany właściwą dietą, odpowiednio dobraną aktywnością fizyczną i, w razie potrzeby, farmakoterapią. W przeciwnym razie, bardzo często prowadzić będzie do cukrzycy typu 2.

Tagi: Insuliooporność Składniki odżywcze

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
psychologia-blog.jpg

Zaburzenia odżywiania

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Zaburzenia odżywiania (Eating Disorder)klasyfikuje się jako poważne schorzenia somatyczne i psychiatryczne. Część środowiska medycznego zajmująca się problemami zaburzeń odżywiania uważa je za schorzenie somatyczne z towarzyszącymi objawami psychopatologicznymi, inni z kolei za schorzenie psychiatryczne z współwystępującymi powikłaniami somatycznymi.  Faktem jest, że  ED związane są z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i w niektórych  przypadkach prowadzą do śmierci.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
Motywacja-blog.jpg

Motywacja

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Motywacja jest zespołem mechanizmów odpowiedzialnych za podjęcie, ukierunkowanie, podtrzymanie i zakończenie działań. Podjęcie działań wynika z określonych potrzeb i prowadzi do osiągnięcia zamierzonych efektów.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
diabetes-777002_1280.jpg

Cukrzyca

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Na przełomie ostatnich lat zmieniło się podejście do cukrzycy. Wcześniej uważano ją za chorobę stosunkowo prostą, charakteryzującą się wysokim poziomem glukozy we krwi oraz konsekwencjami wynikającymi z hiperglikemi. Obecnie cukrzycę postrzega się jako chorobę złożoną, której przyczyną, poza otyłością, niezdrowym stylem życia, czynnikami genetycznymi, może być również np.: stan zapalny czy nieprawidłowy skład mikroflory jelitowej.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
IMG_4945.jpg

Migdałowa kruszonka w jesiennej odsłonie

  • Lidia Szczepańska
  • Żywienie

Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym żalem żegnamy letnie wieczory przestawiając się powoli na tryb jesienny. W klasycznej wersji nie jest to propozycja polecana osobom borykającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Można jednak dokonać pewnych modyfikacji (które uwzględniłam w przepisie). Wówczas kawałek ciasta, choć nadal dość kaloryczny, będzie dla wspomnianych osób bardziej „bezpieczny”.

Tagi: Insuliooporność Cukrzyca Przepisy

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU. CELEM TYM ZAWSZE POWINNO BYĆ ZDROWIE