Blog

Fachowo o dietetyce

Zdjcie-otyo-blog.jpg

Otyłość

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Terminem otyłość określamy chorobę przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, charakteryzującą się zwiększeniem poziomu tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyną otyłości jest gromadzenie się nadwyżki energii dostarczanej z pożywieniem, czego konsekwencją jest nadmierne wypełnienie triacyloglicerolami już istniejących lub tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Oba te zjawiska mogą występować równocześnie.

Tagi: Choroby Otyłość Odżywanie

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
zdrowe-jedzenie.jpg

Insulinooporność - zalecenia dietetyczne

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Insulinooporność jest zaburzeniem  metabolicznym charakteryzującym się stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie poziom glikemii może ulec zaburzeniu. Stan ten powinien być korygowany właściwą dietą, odpowiednio dobraną aktywnością fizyczną i, w razie potrzeby, farmakoterapią. W przeciwnym razie, bardzo często prowadzić będzie do cukrzycy typu 2.

Tagi: Insuliooporność Składniki odżywcze

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
psychologia-blog.jpg

Zaburzenia odżywiania

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Zaburzenia odżywiania (Eating Disorder)klasyfikuje się jako poważne schorzenia somatyczne i psychiatryczne. Część środowiska medycznego zajmująca się problemami zaburzeń odżywiania uważa je za schorzenie somatyczne z towarzyszącymi objawami psychopatologicznymi, inni z kolei za schorzenie psychiatryczne z współwystępującymi powikłaniami somatycznymi.  Faktem jest, że  ED związane są z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i w niektórych  przypadkach prowadzą do śmierci.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
Motywacja-blog.jpg

Motywacja

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Motywacja jest zespołem mechanizmów odpowiedzialnych za podjęcie, ukierunkowanie, podtrzymanie i zakończenie działań. Podjęcie działań wynika z określonych potrzeb i prowadzi do osiągnięcia zamierzonych efektów.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault
diabetes-777002_1280.jpg

Cukrzyca

  • Lidia Szczepańska
  • Zdrowie

Na przełomie ostatnich lat zmieniło się podejście do cukrzycy. Wcześniej uważano ją za chorobę stosunkowo prostą, charakteryzującą się wysokim poziomem glukozy we krwi oraz konsekwencjami wynikającymi z hiperglikemi. Obecnie cukrzycę postrzega się jako chorobę złożoną, której przyczyną, poza otyłością, niezdrowym stylem życia, czynnikami genetycznymi, może być również np.: stan zapalny czy nieprawidłowy skład mikroflory jelitowej.

Kontynuuj czytanie

0
0
0
s2sdefault

Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe

ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU. CELEM TYM ZAWSZE POWINNO BYĆ ZDROWIE