Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym żalem żegnamy letnie wieczory przestawiając się powoli na tryb jesienny. W klasycznej wersji nie jest to propozycja polecana osobom borykającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Można jednak dokonać pewnych modyfikacji (które uwzględniłam w przepisie). Wówczas kawałek ciasta, choć nadal dość kaloryczny, będzie dla wspomnianych osób bardziej „bezpieczny”.
Zakończył się sezon urlopowy, każdy z nas powoli wraca do stałych zajęć i obowiązków. Warto u progu jesieni pamiętać, że jest to bardzo dobry czas na stopniowe wprowadzanie zmian, również tych żywieniowych. Bez pośpiechu i presji możemy przyjrzeć się swoim przyzwyczajeniom, określić potrzeby i rozpocząć wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Wszystkie osoby, które są otwarte pozytywne zmiany dotyczące szeroko pojętego zdrowego stylu życia zapraszam na konsultacje. Więcej informacji na stronie:www.spektruzywienia.pl
Zapraszam na blok tematyczny dotyczący znaczenia motywacji w procesie redukcji masy ciała, kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażania szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Od września sukcesywnie pojawiać się będą wpisy, które przybliżą znaczenie motywacji podczas stosowania diety.
Dietą redukcyjną nazywamy dietę, w której kaloryczność dziennego planu żywieniowego jest niższa, o co najmniej 500 kcal, od całkowitej przemiany materii. Natomiast Terminem całkowita przemiana materii (CPM) określamy całodobowe wydatki energetyczne człowieka związane z jego normalnym funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową
Celem diety redukcyjnej jest zmniejszenie masy ciała, u osób z nadwagą lub otyłością, do poziomu należnej masy ciała. Warto podkreślić, że istotne jest tutaj nie tylko założenie samej redukcji, ale także jak najdłuższe utrzymanie osiągniętych efektów.
Od jakiegoś czasu popularność zyskała dieta potocznie nazywana „IF” (ang. Intermittent fasting). Jakie są jej założenia, czy zamiast dieta powinniśmy używać określenia styl odżywiania i jakie skutki niesie za sobą jej stosowanie?.
Założenia na których opiera się Intermitten fasting są odmienne od większości rekomendowanych planów żywieniowych. Jaka jest podstawowa różnica? Jak sama nazwa wskazuję, ten styl żywienia składa się w większości z krótszych lub dłuższych przerw w jedzeniu, nazywanych „okresowym postem”. Posiłki spożywa się wyłącznie w trakcie tzw. okna żywieniowego).
Poradnictwo dietetyczne uwzględniające najnowsze badania naukowe
ROLĄ DIETETYKA JEST NIE TYLKO PRZYGOTOWANIE PROFESJONALNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO ALE TAKŻE WSPIERANIE PACJENTA NA KAŻDYM ETAPIE STOSOWANIA DIETY I MOTYWOWANIE DO WYTRWANIA W DĄŻENIU DO CELU.
CELEM TYM ZAWSZE POWINNO BYĆ ZDROWIE