BLOG

Stosując ograniczenia żywieniowe w celu zmniejszenia masy ciała do wartości prawidłowych, często kierujemy się przede wszystkim szybkim i
Czytaj więcej

Zaburzenia odżywiania z napadami objadania są zaliczane do jednych z częściej występujących zaburzeń odżywiania. Ich pojawienie się  jest
Czytaj więcej

Zaburzenia odżywiania (eating disorder, ED) to nieprawidłowe zachowania żywieniowe charakteryzujące się zaabsorbowaniem masą ciała i kształtem sylwetki, skrajnymi
Czytaj więcej

Podstawową rolą jedzenia jest utrzymanie życia i procesów biologicznych które zachodzą w organizmie człowieka. Jedzenie spełnia jednak wiele
Czytaj więcej

Terminem zaburzenia odżywiania określa się nieprawidłowe zachowania związane z jedzeniem, a także zachowania koncentrujące się za bardzo na
Czytaj więcej

Odchudzanie – definicja Odchudzanie to proces polegający na redukcji zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. Warto podkreślić, że celem odchudzania
Czytaj więcej

Słodki smak powszechnie kojarzony jest z przyjemnością, odprężeniem,relaksem, a w niektórych przypadkach także z nagrodą. Często słodkie wyrobycharakteryzują
Czytaj więcej

Stan zdrowia i samopoczucia człowieka w sposób bezpośredni zależy od tego jak wygląda jego dieta pod względem ilościowym
Czytaj więcej

Czekolady, praliny, ciasta, ciastka, desery, kremy czy lody stanowią  dla nas źródło przyjemności. Czasem jednak bywają obwiniane za
Czytaj więcej

Sposób odżywiania, a przede wszystkim substancje zawarte w pokarmach, które spożywamy na co dzień mają wpływ nie tylko
Czytaj więcej

Głód, sytość i mediatory Głód jest stanem organizmu spowodowanym całkowitym lub częściowym pozbawieniem go pożywienia i odzwierciedla ogólną potrzebę
Czytaj więcej

Myśląc o planie żywieniowym w sposób niemalże automatyczny przychodzą nam na myśl restrykcje żywieniowe i zestaw nakazów oraz
Czytaj więcej

Nawykiem nazywamy zautomatyzowaną czynność nabywaną w wyniku ćwiczenia, najczęściej jest to powtarzanie. Nawyk zwykle jest związany z aktywnością
Czytaj więcej

Indeks glikemiczny Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem ściśle związanym z gospodarką węglowodanową i tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu
Czytaj więcej