Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym żalem żegnamy letnie wieczory przestawiając się powoli na tryb jesienny. W klasycznej wersji nie jest to propozycja polecana osobom borykającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Można jednak dokonać pewnych modyfikacji (które uwzględniłam w przepisie). Wówczas kawałek ciasta, choć nadal dość kaloryczny, będzie dla wspomnianych osób bardziej „bezpieczny”.
Składniki:
350 g gruszek – 2 duże gruszki
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (w wersji dla insulinoopornych i osób z cukrzycą oliwa z oliwek-ok. 1/3 szklanki oliwy)
150 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów
Kilka kropel esencji waniliowej
Mała szczypta soli
100 g (1/2 szklanki) cukru trzcinowego (w wersji dla insulinoopornych i osób z cukrzycą 1/3 szklanki ksylitolu)
Przygotowanie:
Blachę (najlepiej 35cm/11cm) wyłożyć papierem i posmarować odrobiną masła. Gruszki umyć, obrać, pokroić w plastry i ułożyć na spodzie blachy. Resztę składników wymieszać w misce, aby połączyły się tworząc masę na kruszonkę. Kruszonką posypać gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec ok. 25-30 minut.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Informacja dla łasuchów 🙂 Jeden kawałek wystarczy by pobudzić wydzielanie odpowiedniej ilości endorfin 🙂