Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem ściśle związanym z gospodarką węglowodanową i tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu
Czytaj więcej
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem ściśle związanym z gospodarką węglowodanową i tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu
Czytaj więcej
„Być na diecie”, przejść na dietę”, „porzucić dietę”, te terminy większości z nas są dobrze znane. Często z
Czytaj więcej
Choroba nowotworowa jest znaczącym problemem dotykającym różnych grup wiekowych. Jest powodem przedwczesnej śmierci zarówno u seniorów jak i
Czytaj więcej
Przyjemność wynikająca ze spożywania słodyczy stanowi dla wielu osób pokusę, której trudno się oprzeć. Świadomość ich niekorzystnego wpływu
Czytaj więcej
Wdrożenie prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej jest jednym z podstawowych działań mających na celu powrót do prawidłowej masy ciała.
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania stają się coraz bardziej powszechnym problemem w społeczeństwie. Ich etiologia jest złożona. Do czynników mających wpływ
Czytaj więcej
nsulinoopornością określamy stan, w którym występuje zaburzenie homeostazy glukozy polegające na zmniejszonej wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i
Czytaj więcej
Każdego dnia w naszym życiu pojawia się wiele celów do zrealizowania. Zaprzątają myśli, mobilizują do działania i pobudzają
Czytaj więcej
Terminem otyłość określamy chorobę przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, charakteryzującą się zwiększeniem poziomu tkanki tłuszczowej w ciele.
Czytaj więcej
Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym charakteryzującym się stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie poziom glikemii może
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania (Eating Disorder)klasyfikuje się jako poważne schorzenia somatyczne i psychiatryczne. Część środowiska medycznego zajmująca się problemami zaburzeń
Czytaj więcej
Motywacja jest zespołem mechanizmów odpowiedzialnych za podjęcie, ukierunkowanie, podtrzymanie i zakończenie działań. Podjęcie działań wynika z określonych potrzeb
Czytaj więcej
Na przełomie ostatnich lat zmieniło się podejście do cukrzycy. Wcześniej uważano ją za chorobę stosunkowo prostą, charakteryzującą się
Czytaj więcej
Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym
Czytaj więcej