Wdrożenie prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej jest jednym z podstawowych działań mających na celu powrót do prawidłowej masy ciała. W przypadku osób otyłych często
Czytaj więcej
Wdrożenie prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej jest jednym z podstawowych działań mających na celu powrót do prawidłowej masy ciała. W przypadku osób otyłych często
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania stają się coraz bardziej powszechnym problemem w społeczeństwie. Ich etiologia jest złożona. Do czynników mających wpływ na pojawienie się zaburzeń odżywiania
Czytaj więcej
nsulinoopornością określamy stan, w którym występuje zaburzenie homeostazy glukozy polegające na zmniejszonej wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i innych tkanek na insulinę, mimo
Czytaj więcej
Każdego dnia w naszym życiu pojawia się wiele celów do zrealizowania. Zaprzątają myśli, mobilizują do działania i pobudzają kreatywność. O powodzeniu w ich
Czytaj więcej
Terminem otyłość określamy chorobę przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, charakteryzującą się zwiększeniem poziomu tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyną otyłości jest gromadzenie się
Czytaj więcej
Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym charakteryzującym się stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie poziom glikemii może ulec zaburzeniu. Stan ten powinien
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania (Eating Disorder)klasyfikuje się jako poważne schorzenia somatyczne i psychiatryczne. Część środowiska medycznego zajmująca się problemami zaburzeń odżywiania uważa je za schorzenie
Czytaj więcej
Motywacja jest zespołem mechanizmów odpowiedzialnych za podjęcie, ukierunkowanie, podtrzymanie i zakończenie działań. Podjęcie działań wynika z określonych potrzeb i prowadzi do osiągnięcia zamierzonych
Czytaj więcej
Na przełomie ostatnich lat zmieniło się podejście do cukrzycy. Wcześniej uważano ją za chorobę stosunkowo prostą, charakteryzującą się wysokim poziomem glukozy we krwi
Czytaj więcej
Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym żalem żegnamy letnie wieczory przestawiając
Czytaj więcej
Zakończył się sezon urlopowy, każdy z nas powoli wraca do stałych zajęć i obowiązków. Warto u progu jesieni pamiętać, że jest to bardzo
Czytaj więcej
Zapraszam na blok tematyczny dotyczący znaczenia motywacji w procesie redukcji masy ciała, kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażania szeroko pojętego zdrowego stylu życia.
Czytaj więcej
Dietą redukcyjną nazywamy dietę, w której kaloryczność dziennego planu żywieniowego jest niższa, o co najmniej 500 kcal, od całkowitej przemiany materii. Natomiast Terminem
Czytaj więcej
Planując wizytę w gabinecie dietetycznym często zastanawiamy się czego możemy oczekiwać od dietetyka i w jakim zakresie możemy liczyć na jego wsparcie. Już
Czytaj więcej
Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Jestem absolwentką Studium Analizy Transakcyjnej, a obecnie kontynuuję naukę w Szkole Psychoterapii w nurcie Analizy Transakcyjnej. Należę do Towarzystwa Psychodietetyki.
Zobacz więcej…