BLOG

nsulinoopornością określamy stan, w którym występuje zaburzenie homeostazy glukozy polegające na zmniejszonej wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i innych tkanek na insulinę, mimo
Czytaj więcej

Każdego dnia w naszym życiu pojawia się wiele celów do zrealizowania. Zaprzątają myśli, mobilizują do działania i pobudzają kreatywność. O powodzeniu w ich
Czytaj więcej

Terminem otyłość określamy chorobę przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, charakteryzującą się zwiększeniem poziomu tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyną otyłości jest gromadzenie się
Czytaj więcej

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym charakteryzującym się stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie poziom glikemii może ulec zaburzeniu. Stan ten powinien
Czytaj więcej

Zaburzenia odżywiania (Eating Disorder)klasyfikuje się jako poważne schorzenia somatyczne i psychiatryczne. Część środowiska medycznego zajmująca się problemami zaburzeń odżywiania uważa je za schorzenie
Czytaj więcej

Motywacja jest zespołem mechanizmów odpowiedzialnych za podjęcie, ukierunkowanie, podtrzymanie i zakończenie działań. Podjęcie działań wynika z określonych potrzeb i prowadzi do osiągnięcia zamierzonych
Czytaj więcej

Na przełomie ostatnich lat zmieniło się podejście do cukrzycy. Wcześniej uważano ją za chorobę stosunkowo prostą, charakteryzującą się wysokim poziomem glukozy we krwi
Czytaj więcej

Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym żalem żegnamy letnie wieczory przestawiając
Czytaj więcej

Zakończył się sezon urlopowy, każdy z nas powoli wraca do stałych zajęć i obowiązków. Warto u progu jesieni pamiętać, że jest to bardzo
Czytaj więcej

Zapraszam na blok tematyczny dotyczący znaczenia motywacji w procesie redukcji masy ciała, kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażania szeroko pojętego zdrowego stylu życia.
Czytaj więcej

Dietą redukcyjną nazywamy dietę, w której kaloryczność dziennego planu żywieniowego jest niższa, o co najmniej 500 kcal, od całkowitej przemiany materii. Natomiast Terminem
Czytaj więcej

Planując wizytę w gabinecie dietetycznym często zastanawiamy się czego możemy oczekiwać od dietetyka i w jakim zakresie możemy liczyć na jego wsparcie. Już
Czytaj więcej

Insulinooporność jest to zaburzenie, w którym występuje zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Zjawisko insulinooporności ma podłoże genetyczne, fenotypowe oraz środowiskowe. Uważa się, że
Czytaj więcej

Od jakiegoś czasu popularność zyskała dieta potocznie nazywana „IF” (ang. Intermittent fasting). Jakie są jej założenia, czy zamiast dieta powinniśmy używać określenia styl
Czytaj więcej