BLOG

Choroba nowotworowa jest znaczącym problemem dotykającym różnych grup wiekowych. Jest powodem przedwczesnej śmierci zarówno u seniorów jak i u osób przed 65 rokiem
Czytaj więcej

Przyjemność wynikająca ze spożywania słodyczy stanowi dla wielu osób pokusę, której trudno się oprzeć. Świadomość ich niekorzystnego wpływu na sylwetkę i zdrowie nie
Czytaj więcej

Wdrożenie prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej jest jednym z podstawowych działań mających na celu powrót do prawidłowej masy ciała. W przypadku osób otyłych często
Czytaj więcej

Zaburzenia odżywiania stają się coraz bardziej powszechnym problemem w społeczeństwie. Ich etiologia jest złożona. Do czynników mających wpływ na pojawienie się zaburzeń odżywiania
Czytaj więcej

nsulinoopornością określamy stan, w którym występuje zaburzenie homeostazy glukozy polegające na zmniejszonej wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i innych tkanek na insulinę, mimo
Czytaj więcej

Każdego dnia w naszym życiu pojawia się wiele celów do zrealizowania. Zaprzątają myśli, mobilizują do działania i pobudzają kreatywność. O powodzeniu w ich
Czytaj więcej

Terminem otyłość określamy chorobę przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, charakteryzującą się zwiększeniem poziomu tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyną otyłości jest gromadzenie się
Czytaj więcej

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym charakteryzującym się stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie poziom glikemii może ulec zaburzeniu. Stan ten powinien
Czytaj więcej

Zaburzenia odżywiania (Eating Disorder)klasyfikuje się jako poważne schorzenia somatyczne i psychiatryczne. Część środowiska medycznego zajmująca się problemami zaburzeń odżywiania uważa je za schorzenie
Czytaj więcej

Motywacja jest zespołem mechanizmów odpowiedzialnych za podjęcie, ukierunkowanie, podtrzymanie i zakończenie działań. Podjęcie działań wynika z określonych potrzeb i prowadzi do osiągnięcia zamierzonych
Czytaj więcej

Na przełomie ostatnich lat zmieniło się podejście do cukrzycy. Wcześniej uważano ją za chorobę stosunkowo prostą, charakteryzującą się wysokim poziomem glukozy we krwi
Czytaj więcej

Gruszka pod owsiano-migdałową kruszonką jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Między innymi dzięki niemu z mniejszym żalem żegnamy letnie wieczory przestawiając
Czytaj więcej

Zakończył się sezon urlopowy, każdy z nas powoli wraca do stałych zajęć i obowiązków. Warto u progu jesieni pamiętać, że jest to bardzo
Czytaj więcej

Zapraszam na blok tematyczny dotyczący znaczenia motywacji w procesie redukcji masy ciała, kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażania szeroko pojętego zdrowego stylu życia.
Czytaj więcej