BLOG

Zaburzenia odżywiania (eating disorder, ED) to nieprawidłowe zachowania żywieniowe charakteryzujące się zaabsorbowaniem masą ciała i kształtem sylwetki, skrajnymi restrykcjami żywieniowymi, a także objadaniem
Czytaj więcej

Podstawową rolą jedzenia jest utrzymanie życia i procesów biologicznych które zachodzą w organizmie człowieka. Jedzenie spełnia jednak wiele innych funkcji, które nie są
Czytaj więcej

Terminem zaburzenia odżywiania określa się nieprawidłowe zachowania związane z jedzeniem, a także zachowania koncentrujące się za bardzo na kontroli masy ciała oraz jej
Czytaj więcej

Odchudzanie – definicja Odchudzanie to proces polegający na redukcji zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. Warto podkreślić, że celem odchudzania nie jest redukcja masy ciała
Czytaj więcej

Słodki smak powszechnie kojarzony jest z przyjemnością, odprężeniem,relaksem, a w niektórych przypadkach także z nagrodą. Często słodkie wyrobycharakteryzują się także wysoką zawartością tłuszczu,
Czytaj więcej

Stan zdrowia i samopoczucia człowieka w sposób bezpośredni zależy od tego jak wygląda jego dieta pod względem ilościowym i jakościowym. Znacząca jest także
Czytaj więcej

Czekolady, praliny, ciasta, ciastka, desery, kremy czy lody stanowią  dla nas źródło przyjemności. Czasem jednak bywają obwiniane za to, że wystawiają na próbę
Czytaj więcej

Sposób odżywiania, a przede wszystkim substancje zawarte w pokarmach, które spożywamy na co dzień mają wpływ nie tylko na nasze ciało ale także
Czytaj więcej

Głód, sytość i mediatory Głód jest stanem organizmu spowodowanym całkowitym lub częściowym pozbawieniem go pożywienia i odzwierciedla ogólną potrzebę uzupełnienia zasobów energii oraz składników
Czytaj więcej

Myśląc o planie żywieniowym w sposób niemalże automatyczny przychodzą nam na myśl restrykcje żywieniowe i zestaw nakazów oraz zakazów dotyczących tego co powinniśmy
Czytaj więcej

Nawykiem nazywamy zautomatyzowaną czynność nabywaną w wyniku ćwiczenia, najczęściej jest to powtarzanie. Nawyk zwykle jest związany z aktywnością typu motorycznego, chociaż możemy także
Czytaj więcej

Indeks glikemiczny Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem ściśle związanym z gospodarką węglowodanową i tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu pokarmu zawierającego węglowodany. Informuje nas
Czytaj więcej

„Być na diecie”, przejść na dietę”, „porzucić dietę”, te terminy większości z nas są dobrze znane. Często z lepszym lub gorszym efektem decydujemy
Czytaj więcej

Choroba nowotworowa jest znaczącym problemem dotykającym różnych grup wiekowych. Jest powodem przedwczesnej śmierci zarówno u seniorów jak i u osób przed 65 rokiem
Czytaj więcej