Zaburzenia odżywiania (eating disorder, ED) to nieprawidłowe zachowania żywieniowe charakteryzujące się zaabsorbowaniem masą ciała i kształtem sylwetki, skrajnymi restrykcjami żywieniowymi, a także objadaniem
Czytaj więcej
Zaburzenia odżywiania (eating disorder, ED) to nieprawidłowe zachowania żywieniowe charakteryzujące się zaabsorbowaniem masą ciała i kształtem sylwetki, skrajnymi restrykcjami żywieniowymi, a także objadaniem
Czytaj więcej
Podstawową rolą jedzenia jest utrzymanie życia i procesów biologicznych które zachodzą w organizmie człowieka. Jedzenie spełnia jednak wiele innych funkcji, które nie są
Czytaj więcej
Terminem zaburzenia odżywiania określa się nieprawidłowe zachowania związane z jedzeniem, a także zachowania koncentrujące się za bardzo na kontroli masy ciała oraz jej
Czytaj więcej
Odchudzanie – definicja
Odchudzanie to proces polegający na redukcji zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. Warto podkreślić, że celem odchudzania nie jest redukcja masy ciała
Czytaj więcej
Słodki smak powszechnie kojarzony jest z przyjemnością, odprężeniem,relaksem, a w niektórych przypadkach także z nagrodą. Często słodkie wyrobycharakteryzują się także wysoką zawartością tłuszczu,
Czytaj więcej
Stan zdrowia i samopoczucia człowieka w sposób bezpośredni zależy od tego jak wygląda jego dieta pod względem ilościowym i jakościowym. Znacząca jest także
Czytaj więcej
Czekolady, praliny, ciasta, ciastka, desery, kremy czy lody stanowią dla nas źródło przyjemności. Czasem jednak bywają obwiniane za to, że wystawiają na próbę
Czytaj więcej
Sposób odżywiania, a przede wszystkim substancje zawarte w pokarmach, które spożywamy na co dzień mają wpływ nie tylko na nasze ciało ale także
Czytaj więcej
Głód, sytość i mediatory
Głód jest stanem organizmu spowodowanym całkowitym lub częściowym pozbawieniem go pożywienia i odzwierciedla ogólną potrzebę uzupełnienia zasobów energii oraz składników
Czytaj więcej
Myśląc o planie żywieniowym w sposób niemalże automatyczny przychodzą nam na myśl restrykcje żywieniowe i zestaw nakazów oraz zakazów dotyczących tego co powinniśmy
Czytaj więcej
Nawykiem nazywamy zautomatyzowaną czynność nabywaną w wyniku ćwiczenia, najczęściej jest to powtarzanie. Nawyk zwykle jest związany z aktywnością typu motorycznego, chociaż możemy także
Czytaj więcej
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem ściśle związanym z gospodarką węglowodanową i tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu pokarmu zawierającego węglowodany. Informuje nas
Czytaj więcej
„Być na diecie”, przejść na dietę”, „porzucić dietę”, te terminy większości z nas są dobrze znane. Często z lepszym lub gorszym efektem decydujemy
Czytaj więcej
Choroba nowotworowa jest znaczącym problemem dotykającym różnych grup wiekowych. Jest powodem przedwczesnej śmierci zarówno u seniorów jak i u osób przed 65 rokiem
Czytaj więcej
Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Jestem absolwentką Studium Analizy Transakcyjnej, a obecnie kontynuuję naukę w Szkole Psychoterapii w nurcie Analizy Transakcyjnej. Należę do Towarzystwa Psychodietetyki.
Zobacz więcej…